16.6.2022 Junkkari

Aika: Torstai 16.6.1922, lähdöt klo 17-18:30Paikka: Akaan Toijalassa, Junkkarissa, pysäköinti paikalle johtavan metsäautotien varteen, kuten aiempina vuosina. Opastus  Toijalantie 102.


Maasto vaihtelevaa, uria paljon, kaikkia ei ole kuvattu. Vaativilla 3 ja 4 km radoilla osin uutta maastoa. Lähtöalueen uudella hakkuualueella on käytetty uudehkoja (2017) juostavan (keltainen pohja)  ja vaikeasti juostavan (vihreä pohja) ajouran merkintöjä.  Erityisesti helpoilla radoilla kannattaa kulkea karttaan merkittyä paikallisten kulkijoiden raivaamaa polkua - piirretty karttaan polkukuvauksella.  


Radat:

Vaativat 3 ja 4 pituudeltaan 2.7 ja 3.9 km, 1:10000, sisältäen alla kuvatun 'crossi-osuuden'. Siirtyminen uudelle hienolle alueelle kielletyn alueen reunalla kulkevaa ajouraa myöten - älkää talloko mahdollisia taimia.

Helpohko 3 pituudeltaan 2.8 km, 1:7500.

Helpot 1.5 ja 2.5 pituudeltaan 1.4 ja 2.5 km, 1:7500, sisältäen alla kuvatun 'crossi-osuuden'.


'crossi-osuus'

Ns. Junkkarin soramontut, joka ympärillä nytkin suunnistetaan, ovat syntyneet muinoin Toijalaa rakentaessa. Vanhat soranottotekniikat ovat jättäneet jälkeensä tavattoman pienimuotoisen ja hankalasti kuljettavan kivi-, kumpare- ja kuoppaviidakon, jota on mahdoton tarkasti kuvata normaalilla suunnistuskartan merkistöllä. Ahkerat mopoilijat ja fillaristit (?) ovat muokanneet osaan aluetta tiheän monttupoluston ja iltarastienkin yhteydessä yleensä joku rasti on ollut 'jännässä paikassa'.  Tällä kertaa otin haasteeksi piirtää 'järkeä' alueeseen, jota laserkäyrätkään eivät näytä  ollenkaan ja jonne sijoitin pari rastiakin. Tuloksena lähes lukukelvoton suunnistushaaste. Luettavuutta helpottamaan karttaan on painettu kyseisestä alueesta osasuurennos.


Otteita Jukola maastokuvauksesta: "Alue on myös suosittua motoristi- ja maastopyöräilymaastoa, .. eikä kaikkia näitäkään polkuja ole kuvattu kartassa." Tuossa Junkkari palassa on koetettu kuvata kaikki syntyneet polut, joka tekee kartasta vaikean luettavan.  Siitäkään syystä Jukolassakaan kaikkea urastoa ei ole kuvattu. Jukola sitä paitsi synnyttää omat urastonsa sikäli kuin kalliolueiden välissä on pehmeämpää... Jukolaan menijöille: Kompassin, korkeyskäyrien, suolampareiden lukeminen tärkeää!