Nuorten EM-kisoista runsaasti oppia ja kokemusta

10.10.2021

Koronan takia pyöräsuunnistuksen vuoden 2021 EM-kilpailuja ei voitu järjestää alkuperäisessä paikassa suunniteltuna ajankohtana. Syksyllä koronatilanne parani ja Portugali valittiin järjestämään EM-kilpailut 7.-10.10.2021. Kilpailemassa oli niin nuoret, pääsarjalaiset kuin myös vähän varttuneemmat pyöräsuunnistajat.

Tarpialaisista nuorten EM-kilpailuihin valittiin nyt ensimmäistä kertaa Suomen edustaja, Emma-Riikka. Ensimmäistä vuottaan tavoitteellisemmin pyöräsuunnistusta harjoitteleva Emma-Riikka kilpailee D17-sarjassa. Valinnat kisakoneeseen varmistuivat vasta Pyöräsuunnistuksen Suomen Cupin finaalin jälkeen syyskuun lopussa, joten valmistautumisaika EM-kisoihin jäi lyhyeksi. 

Vaikka valmistautumisaika oli lyhyt ja aiempaa kokemusta isoista kisoista ei ollutkaan, Emma-Riikan kisasuoritukset helteisissä, lähes 30 asteen lämpötiloissa olivat tasaisen varmat. Sprintissä 16., keskimatkalla 10. ja pitkälla matkalla 11. Kaikkiin kilpailuihin oli ilmoittautuneita starttiviivalle yli 30, joten siihen suhteutettuna ensimmäiset EM-kilpailut menivät mukavasti. Kisarupeaman päätöksenä oli sunnuntaina 10.10. vielä viesti kolmen hengen joukkuein. Emma-Riikka kilpaili Suomen toisessa W20-joukkueessa, joka oli kilpailun neljänneksi nopein! Hiukan "alaikäisenäkin" Emma-Riikka täytti hyvin paikkansa ollen joukkueen nopein (vaikka osuusaikoja ei voikaan verrata ihan suoraan).

Etukäteen oli arvioita, että rengasrikkoja tulee tapahtumaan paljon, mutta Emma-Riikan kohdalle niitä ei onneksi osunut. Pikkipensaiden piikit olivat kai pääasiassa puskissa edelleen kiinni, joten naarmuilta sääriin ei voinut välttyä.

Ensimmäisistä pyöräsuunnistuksen arvokilpailuista kertyi varmasti paljon hyviä kokemuksia ja ns. maastopankki täydentyi maastoilla, joita Suomessa ei ole tarjolla. Heti tuoreeltaan Emma-Riikka ei ollut täysin tyytyväinen suorituksiinsa, mutta näiden pohjalta on varmasti hyvä jatkaa. Ja ensi vuonna saakin vielä jatkaa samassa D17-sarjassa.

-AL

P.S. Kiitokset Teijalle kisatunnelmien välittämisestä.