Kilpailuohjeet (ALUSTAVA)

Kilpailussa noudatetaan SSL:n kilpailusääntöjä ja järjestäjän ohjeita.

Tämä Kompassi-cup on lähikilpailu. Lähikilpailussa noudatetaan SSL:n Lähikilpailun sääntöjä sekä Suunnistuksen lajisääntöjä niiltä osin kuin näissä säännöissä määrätään sekä järjestäjän ohjeita.  Kilpasarjoihin (Kulta-, Hopea- ja Pronssikompassi-sarjoihin) osallistuminen edellyttää, että suunnistajalla on kilpailulisenssi. For Fun-sarjoihin voi osallistua ilman voimassa olevaa lisenssiä.

Muutoksia kilpailuohjeisiin voi tulla ja lopulliset kilpailuohjeet julkaistaan kilpailupäivänä kilpailukeskuksen ilmoitustaululla.

 

ORGANISAATIO 

Kilpailunjohtaja: Arto Laamanen
Valvoja: Kimmo Viertola, Tarpian Suunta
Ratamestari: Teppo Salmia
ForFun-sarjat: Teppo Salmia
Lähtö: Pietari Korhonen
Tulospalvelu: Keijo Viilo
Tiedotus: Arto Laamanen, 040 589 5048, arto.laamanen@gmail.com
Pysäköinti: Jarmo Lehti

Tuomarineuvosto: Tuomarineuvostoon kuuluu puheenjohtaja, joka toimii myös kilpailunvalvojana.

TAPAHTUMAPAIKKA

Kilpailukeskus sijaitsee osoitteessa Koulutie 2, Vesilahti.  Opastukset alkavat Vesilahdentien ja Rautialantien risteyksestä (Karttalinkki). Opastus on paikoillaan klo 16 alkaen. Pysäköinti on sallittua vain järjestäjien osoittamilla pysäköintipaikoilla. Ei parkkimaksua. Parkkialueelta matkaa kilpailukeskukseen on enintään 500 m. Parkista on opastus kilpailukeskukseen.

KILPAILUKARTTA

Tulostekartta, 8/2023, mittakaava 1:4 000, käyräväli 2,5 m, kartan koko kaikissa sarjoissa A4. Kartta on muovikotelossa. Kartta on nähtävillä kilpailukeskuksessa.

MAASTO

Osakilpailu kilpaillaan sprinttisuunnistuksena Vesilahden kirkonkylässä. Kilpailualue muodostuu Vesilahden yhtenäiskoulun ja Peiponpellon päiväkodin piha-alueista, läheisistä puistoalueista sekä muiden julkisten rakennusten piha-alueista ja lähiympäristöstä. Alusta on pääosin asfalttia, soraa ja nurmikkoa. Pisimmillä radoilla on reitinvalinnasta riippuen myös jonkin verran nopeakulkuista niittyä.

Kaikki radat ylittävät alueen läpi kulkevan Rautialantien. Tien ylittäminen tapahtuu karttaan merkittyä pakollista ylityskohtaa käyttäen. Pakollinen ylityskohta on merkitty karttaan ja rastimääritteisiin alla kuvatulla tavalla.

Sallittu ylityskohta on merkitty maastoon neljällä ns. sulkupylväällä, kaksi kummallakin puolen tietä. Ylityksen on tapahduttava sulkupylväiden välistä. Tien ylityksessä on liikenteenohjaus.

Alueella on runsaasti rasteja lähekkäin. Muista siis tarkistaa rastin koodi!

Koska kilpailu käydään Vesilahden kunnan keskusta-alueella, on alueella runsaasti muuta liikennettä. Vilkkaimmilla alueilla on liikenteenohjaus. Kilpailijoiden tulee kuitenkin noudattaa tarvittavaa varovaisuutta onnettomuuksien välttämiseksi. Jokainen kilpailee omalla vastuullaan.

SARJAT, MATKAT JA RASTIMÄÄRÄT

Kultakompassi D14 - 2,34 km - 22
Kultakompassi H14 - 2,64 km - 23

Hopeakompassi D12 - 2,07 km - 16
Hopeakompassi H12 - 2,07 km -16
Hopeakompassi D12TR - 1,35 km - 14
Hopeakompassi H12TR - 1,35 km - 14

Pronssikompassi D10 - 1,16 km - 12
Pronssikompassi H10 - 1,16 km - 12
Pronssikompassi D10RR - 1,14 km (1,49 km viitoitusta pitkin) - 10
Pronssikompassi H10RR - 1,14 km (1,49 km viitoitusta pitkin) -10
Pronssikompassi D8RR - 1,14 km (1,49 km viitoitusta pitkin) - 10
Pronssikompassi H8RR - 1,14 km (1,49 km viitoitusta pitkin) - 10

ForFun-sarjat

Avoin 14 - 2,34 km - 22
Avoin 12 - 2,07 km - 16
Avoin TR - 1,35 km - 14
Avoin RR -1,14 km (1,49 km viitoitusta pitkin) - 10

FORFUN-AKTIVITEETIT

Avoimet sarjat:
RR Avoin, TR Avoin, 12 Avoin, 14 Avoin.
Mahdollista suunnistaa iästä riippumatta mikä rahansa kilparata kilpasarjojen jälkeen. Radan voi kiertää yksin tai yhdessä toisen kanssa. Osallistuminen ei vaadi kilpailulisenssiä. Ei cup-pisteytystä. Halutessaan voi ottaa Emit-ajanotolla ajan, mutta ilman aikaakin voi osallistua. 

ForFun-aktiviteetteihin osallistuminen ei vaadi kilpailulisenssiä eikä ennakkoilmoittautumista. Ilmoittautuminen tapahtumapaikalla infossa. Radan voi kiertää yksin tai yhdessä, tuloksia ei julkaista, mutta halutessaan saa tulosteen omasta ajasta.

KIELLETYT ALUEET
Kielletyt alueet on merkitty karttaan. Muutaman parkkipaikan reunat on turvallisuussyistä merkitty maastoon myös punakeltaisella STOP-nauhalla. Näissä kohdissa kielletyn alueen rasteria reunustaa yhtenäinen viiva. Kohdissa joissa alueella on muuta liikennettä STOP-nauha on vedetty maan pintaan muiden liikkujien  esteettömän liikkumisen varmistamiseksi.

Kilpailualueella on maastovalvojia, jotka pyrkivät ohjeistamalla ehkäisemään tahattoman kielletyille alueille menemisen. Kiellettyjen alueiden noudattaminen on kuitenkin jokaisen kilpailijan omalla vastuulla. Jos kilpailija ohjeista huolimatta rikkoo sääntöjä käyttämällä kiellettyä aluetta johtaa tämä suorituksen hylkäämiseen.

RASTIT, LEIMAUSJÄRJESTELMÄ JA EMIT-KORTIT

RASTIT

Rastit on merkitty oranssivalkoisin rastilipuin. Rastilipun vieressä on Emit-leimasin, mihin suunnistaja asettaa Emit-korttinsa. Rastireitin rastilipuissa ja -pukeissa on koodit RR1, RR2, RR3 jne. Muiden sarjojen rasteilla rastileimasimiin on merkitty karttaan painettujen rastimääritteiden mukainen rastin oma numerotunnus (rastin koodi).

Kaikilla sarjoilla on ennen Rautialantien pakollista ylityskohtaa yhteinen väliaikarasti. Rastilla on rastipukkeihin kiinnitettyinä sekä rastireitin leimasin (koodi RR5) että muiden ratojen leimasin (koodi 170). Rastilla voi leimata kummalla tahansa leimasimella, molemmat hyväksytään. 

Kaikilla sarjoilla on yhteinen viimeinen rasti. Rastilla on rastipukkeihin kiinnitettyinä sekä rastireitin leimasin (koodi RR10) että muiden ratojen leimasin (koodi 100). Rastilla voi leimata kummalla tahansa leimasimella, molemmat hyväksytään.

Mallirasti on nähtävillä kilpailukeskuksessa. Kilpailussa käytetään elektronista Emit-leimausjärjestelmää. Tarvittaessa järjestäjä lainaa Emit-kortin (3€/kpl). Lainatut Emit-kortit on palautettava infoon. Palauttamatta jätetystä kortista peritään 70 €:n maksu.

Kilpailija on itse vastuussa Emit-korttinsa toimivuudesta ja siitä, että käyttää ilmoittautuessa mainittua kilpailukorttia. Kilpailun järjestäjä ei tule tarkistamaan/varmistamaan kilpailijan kilpailukortin oikeellisuutta ennen lähtöä.

KILPAILUNUMEROT, EMIT-TARKISTUSLIPUKKEET JA RASTINMÄÄRITTEET

Kilpailunumerot ovat käytössä ja niitä varten pitää olla omat hakaneulat. Tarkistuslipukkeet ovat lähdössä. Rastinmääritteet on painettu karttaan. Sarjoissa H/D10, H/D12TR, H/D12 ja H/D14 on saatavilla irralliset rastinmääritteet. Rastinmääritteet ovat lähdössä.

LÄHDÖT

Kilpasarjoissa on väliaikalähdöt klo 18.00 alkaen. Lähtöluettelot ovat nähtävillä Tarpian Suunnan nettisivuilla Lähtöajat | Tarpian Suunta ry (sporttisaitti.com) 26.8. alkaen.

Lähtöön on matkaa n. 150 m ja reitti lähtöpaikalle on viitoitettu.

LÄHDÖN TOIMINTA JA KILPAILUN KULKU

  • Viisi (5) minuuttia kilpailija kutsutaan/opastetaan lähtöalueelle, jossa voi tutustua kilpailukarttaan. Kartat ovat vaakatasossa ja valmiiksi suunnattuna. RR- ja TR-sarjoissa rata on näkyvissä. Muilla sarjoilla karttaan on merkitty K-piste eli lähtökolmio.
  • Neljä (4) minuuttia

Odotus

  • Kolme (3) minuuttia

Emit-kortin nollaus.

  • Kaksi (2) minuuttia

RR-sarjalaiset saavat kartan ja opastuksen. TR-sarjalaiset saavat kartan, jossa on rata. Muilla sarjoilla on nähtävillä kartta, johon on merkitty K-piste.

  • Yksi (1) minuutti 

RR- ja TR-sarjalaiset tutustuvat itsenäisesti omaan rataansa. H/D11-12, H/D14 sarjojen suunnistajat saavat kartan ja voivat tutustua rataansa.

  • Lähtöhetki

 Lähtöpaikka on sama kuin lähtökolmio kartalla. K-piste sijaitsee lähdössä ja se on merkitty K-tunnuksella ja rastilipulla maastoon.

LISÄOHJE RR-SARJAT

Kilpailukartta on kooltaan A4 ja se annetaan 2 minuuttia ennen lähtöä.

Rastireitti-radalla (RR) on rasteja 10 kpl. RR-reitin viitoituksena ja Tukireitin (TR) tukena on maastossa kulkeva yhtenäinen valkoinen nauha. (Rautialantien pakollisessa ylityskohdassa viitoitus päättyy väliaikarastille ja jatkuu yhtenäisenä välittömästi suojatien jälkeen.)

RR-rastit ovat viitoituksen varrella. RR-radan rasteilla ovat tunnukset RR1, RR2, RR3, RR4, RR5, RR6, RR7, RR8, RR9 ja RR10 sekä rastilipuissa että leimasimissa. Kilpailija saa väärästä tai puuttuvasta leimauksesta 10 min lisäajan kutakin virhettä kohden. RR-sarjalaiset leimaavat maalissa kuten kaikki muutkin; maalissa ei ole RR-tunnusta.

MAALI

Maali sijaitsee kilpailukeskuksessa. Kilpailussa on käytössä maalileimaus. Maalileimauksen jälkeen kilpailija menee leimantarkastukseen, jossa luetaan kilpailukortti. Maali suljetaan viimeisen kilpailijan saavuttua maaliin tai viimeistään klo 20.00. Karttoja ei kerätä pois maalissa - muistakaa Reilu Peli!

KESKEYTTÄNEET

Keskeyttänyt suunnistaja tulee maaliin, leimaa maalilinjalla ja ilmoittaa keskeyttämisestään Emit-kortin tarkastuksessa.

WC, PESEYTYMINEN JA JUOMAVESI

WC:t kilpailukeskusessa. Peseytymismahdollisuutta tai vesipistettä ei ole kilpailukeskuksessa.

TULOKSET

Kilpailusivustolta on linkki tuloksiin.
PALKINNOT

Kaikki saavat osallistumispalkinnon maalissa. 

ENSIAPU
Sijaitsee kilpailukeskuksessa.

PAIKOITUS

Paikoitus kilpailukeskuksen välittömässä läheisyydessä. Ei pysäköintimaksua.

VALOKUVAUS
Maalissa ja maastossa voi olla kuvaajia. Kuvia julkaistaan kisasivuilla ja seuran somepalveluissa. Mikäli haluat kieltää mahdollisen kuvasi julkaisun, ota yhteyttä tapahtuman infoon tai kilpailunjohtajaan.

KAHVIO

Kilpailukeskuksessa on pieni kahvio, josta saa mm. kahvia, virvokkeita ja pientä purtavaa. Maksutapoina ovat käteinen ja Mobilepay (25247).

CUP-PISTEET
Alueelliset Kompassi-tapahtumat ovat matalan kynnykset kilpailutapahtumia. Keskeisintä on, että lapset pääsevät suunnistamaan mielekkäitä ratoja omaan osaamisen nähden. Menestyminen tai sijoitukset eivät ole alkuvaiheen tärkein tavoite, vaan olennaista on lapsen kilpailemisessa ilo, omaehtoisuus ja aikuisen tuki. 

Kompassi-cupissa pisteytys ei tulisi siis nousta turhan suureen osaan aikuisten puheissa, vaan keskiössä on Kompassi-cupin osallistumiseen innostava ja sitouttava tavoite. Toivommekin vanhemmilta rentoa ja iloista suhtautumista lasten kilpailemiseen

Alueella keväästä syksyyn käytäviä cup-osakilpailuja on 5 kpl, joista loppupisteet lasketaan 4 parhaan kilpailun osalta. Pisteitä saa kunkin sarjan 10 parasta siten, että voittaja saa 10 pistettä, seuraava 9 jne. Kaikki osallistujat saavat vähintään yhden pisteen.


Kultakompassi-cup: H14, D14

Hopeakompassi-cup: H12&H12TR, D12&D12TR

Pronssikompassi-cup 10v: H10&H10RR, D10&D10RR

Pronssikompassi-cup 8v: H8RR, D8RR


Kilpailusarjoja on 12, mutta cup-pisteet lasketaan 8 sarjassa, koska suorien ja viitoitettujen ratojen pisteet yhdistetään.

·       Hopeakompassi-ikäisissä 12 ja 12TR sarjojen pisteet yhdistetään siten, että jokaisessa cup-osakilpailussa suoran radan maksimipisteet ovat 10 ja TR-radan maksimipisteet 5.

·       Pronssikompassi-ikäisissä 10 ja 10RR sarjojen pisteet yhdistetään siten, että jokaisessa cup-osakilpailussa suoran radan maksimipisteet ovat 10 ja RR-radan maksimipisteet 8.


Tämä malli mahdollistaa, että suunnistaja kerää saman cup-sarjan pisteitä, vaikka vaihtaisi kilpailusarjaa kauden aikana viitoitetulta radalta suoralle radalle tai vaihtelisi kilpailusarjaa osakilpailukohtaisesti (esim. kilpailun luonteen tai maaston vaativuuden mukaan).

Kaikki osallistujat saavat aina vähintään yhden pisteen, oli suoritus hyväksytty tai hylätty. 10RR ja 10-sarjoissa puuttuvasta tai väärästä leimasta tulee 10 min aikasakko. Kulta- ja Hopeakompassisarjoissa (H/D14, H/D12TR, H/D12) väärä leima johtaa hylkäykseen.

Katso tarkemmin: Kompassi-cup pisteytys 2023

Pistetilanne: O-Skills

Lisätietoa: Alueelliset Kompassi-tapahtumat | (suunnistusliitto.fi)

OPASKARTTA

Tervetuloa!

Tarpian Suunta ry