Kilpailuun valmistautuminen

Harjoittelu

 

Harjoittelemalla hyvin ja monipuolisesti sinun tarvitsee kisassakin toteuttaa vain se mitä olet tehnyt harjoituksissa. Kun harjoittelet paremmin kuin muut, saattaa tuloskin olla kiva yllätys.

Tärkeintä on kuitenkin, että vertaat omaa suoritusta ja kehitystä aikaisempaan omaan suoritustasoon. Älä jää murehtimaan pummeja, niistä kannattaa ottaa oppia, mutta niiden märehtiminen on turhaa. Kaikille niitä sattuu joskus kuitenkin, ihan huipuillekkin.

Nauti siitä kun olet oppinut lisää ja onnistut.

 

Ennen kisaa

Lueskele vanhoja karttoja tai kaivele kisaa vastaavia maastotyyppejä reittihärvelistä. Eli jos menet esim.sprinttikisaan, katsele sprinttikarttoja ja totuttele mittakaavaan.
Tee itsellesi rastivälejä kartalle tai käy läpi vanhoja ratoja miettien, miten suunnistaisit ne.
Kertaa rastiväleillä ja rastinotossa niitä asioita, joilla olet onnistunut hyvin aikaisemmin.

Kisapäivän valmistautuminen

Lue kaikki kisasivun tiedotteet hyvissä ajoin ennen kilpailua, kilpailukutsu, kilpailuohjeet yms.

Syö viimeistään 2h tuntia ennen kisaa. Jos tuntuu että nälkä yllättää, syö kevyesti jotain helposti sulavaa 1h ennen kisaa (esim. banaania, ei mitään lisättyä sokeria sisältävää, eikä hapokkaita tuotteita), kuumina päivinä muistettava suojata pää puffilla, huivilla tms. ja tietysti huolehdittava nestetasapainosta.

Kun lähtöaikasi on julkaistu, pyri olemaan kisakeskuksessa viim. 1h ennen lähtöaikaa. Jos olet ensikertalainen, 1,5h on hyvä valmistautumisaika.

Ota huomioon mahdolliset pitemmät siirtymäpätkät esim. paikoituksesta kisakeskukseen, kisakeskuksesta lähtöön. Näistä löytyy tietoa kilpailuohjeista.

Kisakeskuksessa on aina ns. opaspaalu josta löytyy viitat, joista saat tiedon mm. viitoituksesta omaan lähtöön, WC, ensiapu, info ...

Ota selvää etukäteen ohjeista, mistä löytyy kilpailunumero ja EMIT-kortin taakse kiinnitettävä tarkistuslipuke. Ota mukaan myös 4 hakaneulaa numeroa varten ja teippiä, jolla voit teipata kengännauhat kiinni (esim. maalarinteippi) tai opettele jokin varma solmimiskeino (supertuplaumpparikin hätätapauksessa menee). Pieni retkijakkara on mukava olla mukana.

Jos mahdollista, tutki maalialue etukäteen paikanpäällä niin että tiedät missä on mahdollinen viimeinen rasti ja maalirasti, jotta saat parhaan mahdollisen etukäteiskäsityksen ja pääset sujuvasti maaliin. 

Muista lämmitellä ennen lähtöä kevyesti n.10min, ota muutaman sekunnin mittaisia reippaita spurtteja, voit tehdä myös liikkuvuutta edistäviä lyhytkestoisia liikkeitä, ristiaskellusta, jalan heilauttelua …Näin saat lihakset, hengityksen ja hermojärjestelmän kisavireytteen, jolloin olet heti lähdöstä ”iskussa”.

Jos venyttelet juuri ennen kisaa, tee vain 3s mittaisia aktiivisia venytyksiä, että pysyt parhaassa vireystasossa. Muista myös keskittyä hyvin, vain omaan suoritukseen, Psyyke pitää olla 100% kasassa suorituksen aikana. 

Sinut kutsutaan lähtökarsinaan 5min ennen lähtöaikaa. Lähtökarsinassa annetaan jokaiselle hyvä opastus.

Kun olet viimeisessä karsinassa, lähtökellon pitkän piippauksen kohdalla voit lähteä kohti ekaa rastia, NAUTI SUUNNISTUKSESTA :) 

Analysoi kisan jälkeen

Piirrä karttaan tai reittihärveliin kulkemasi reitti ja kirjoita ylös ajatuksesi rastiväleiltä ja kisaan valmistautumisesta.
Käy asioita läpi valmentajan, ohjaajan, kisakaverin,isän tai äidin kanssa.