Mobo

Perinteiset kiintorastit eivät välttämättä houkuttele nuoria etsimään rasteja metsästä, mutta kun sama idea toteutetaan älypuhelinta hyödyntämällä, lopputulos voikin olla aivan toinen. Tarvetta ei ole perinteiselle paperikartalle, joten kartta on aina silloin mukana kuin puhelinkin. Sovelluksen lataaminen sovelluskaupasta (Google Play, App Store, Microsoft Store) ei maksa mitään ja kaikki MOBO-kartat ovat vapaasti käytettävissä sovelluksen lataamisen jälkeen, joten kynnys lähteä etsimään rasteja ja tutustua suunnistukseen on tehty hyvin matalaksi. Nuorille uusien ohjelmien käytön opettelu ei ole haaste eikä mikään, mutta ei MOBO-sovelluksen käyttö ole vaikeaa ikäihmisillekään kunhan käytössä on jonkinlainen älypuhelin.

MOBO-sovellukseen on ladattu perinteinen suunnistuskartta rasteineen alueesta ja lisäksi siinä on kompassi. Puhelimen GPS:ää ei MOBO-sovelluksessa hyödynnetä, joten MOBO-radan kiertämiseen ja rastien löytämiseen tarvitaan normaaleja suunnistustaitoja. Rastien leimaamiseen on sovelluksessa Leimaa-painike, josta sovellus rekisteröi rastin löytymisen järjestelmään. MOBO-suunnistuksessa ei oteta aikaa, joten kyse ei ole kilpailusta.

Tarpian Suunta on yhdessä alueen kuntien kanssa toteuttanut kaksi Mobo-rataa:

1. Vesilahti, Anttilanvuori (Aurinkorinne 16)

2. Lempäälä, Hakkari


Ohjeet MOBO-sovelluksen käyttöön (http://mobo.suunnistus.fi/)

1.      Lataa puhelimeen ilmainen MOBO-sovellus ja anna itsellesi sopiva käyttäjätunnus.
MOBO (Windows Phone), MOBO (Android), MOBO (iPhone)

2.     Sovelluksen asetuksista voit määritellä kartan zoomaamisen, kääntymisen näytöllä, kartan asennon puhelimen näytöllä, maan minkä alueelta karttoja haetaan ja oman paikan ilmoittamisen sallimisen.

3.     Suorita tarvittaessa sovelluksen kompassin kalibrointi.

4.     Valitse sovelluksen listalta haluamasi kartta. Voit myös hakea kaikki alle 50 kilometrin etäisyydellä olevat kartat tai haluamasi maan kartat.

5.     Voit aloittaa reittisi lähtöpaikalta (kolmio) tai joltakin rastilta (ympyrä) ja käydä valitsemillasi rasteilla valitsemassasi järjestyksessä.

6.     Leimaa lähdössä ja rasteilla lukemalla puhelimella laatassa oleva QR-koodi tai NFC-tarra. Leimaus kirjautuu sovelluksen palvelimelle. Huom. Lempäälän ja Vesilahden MOBO-rasteilla ei ole NFC-tarraa.

7.     Myöhemmin voit tarkastella leimauksiasi puhelimella My MOBO-sivultasi