Emma-Riikka EM-kisoissa Liettuassa

26.5.2022

Viime kaudella pyöräsuunnistusmaajoukkueeseen noussut Emma-Riikka Laamanen oli nyt toista kertaa mukana lajin EM-kisoissa. Pyöräsuunnistuksen kotimainen kisakausi saatiin avattua Hakkarissa vasta 7.5., joten EM-kilpailut Liettuassa 18.-22.5.2022 tulivat melko nopeasti heti perään ilman että ehti hakea laajemmin kilpailutuntumaa.

Nuorten EM-kisoissa lajeina olivat keskimatka, sprintti, pitkä matka ja viesti. Kisojen avauspäivänä keskimatkalla plakettisijoitus oli Emma-Riikalla lähellä, mutta sekunnin liian hidas aika tarkoitti seitsemättä sijaa. Radan keskivaiheilla Emma-Riikka oli vielä lähellä kärkeä kolmantena, mutta radan loppupuolella polkuluokitus ei antanut ihan oikeaa kuvaa maaston poluista ja kärki pääsi karkaamaan muutaman reitinvalinnan takia.

Seuraavan päivän sprintissä suunnistus sujui jälleen varmasti, mutta yllättäviä haasteita tuotti takavaihtajaan kiilautunut oksa ja sen irrottaminen. Ongelmista huolimatta tuloksena oli sähäkässä sprintissä kuudenneksi nopein aika, mutta parempaankin olisi ollut mahdollisuuksia.

Kolmantena kilpailupäivänä pitkällä matkalla muutamien rastivälien reitinvalinnoilla virhettä kertyi yli 5 minuuttia. Vaikka suunnistus sujui varmasti ja vauhdin osalta pysyi kärjen tuntumassa, niin reitinvalinnoilla on joskus hyvin suuri merkitys. Tällä kertaa se tarkoitti sijoittumista sijalle 8.

Emma-Riikalla oli kokonaisuutena tasaisen vahvaa suunnistamista kaikissa kolmessa ensimmäisessä kisassa, mutta muutamat huonommat reitinvalinnat jäivät varmasti harmittamaan. Valinta Suomen 1. viestijoukkueeseen ja joukkueen selvä voitto sunnuntain viestikilpailussa auttoivat kuitenkin siirtämään aikaisempien päivien kisat taustalle.

– Suunnistus sujui enimmäkseen hyvin, mutta lopussa tuli yksi pieni virhe. Rata oli mukavan vaihteleva, kun siinä oli maasto-osuuksien lisäksi myös urbaaneja alueita, kuvaili joukkueen aloittaja Emma-Riikka Laamanen Suunnistusliiton haastattelussa tuntojaan viestikilpailun jälkeen.

EM-kisojen jälkeen arvokisakausi jatkuu Suomessa SM-sprintin ja pitkän matkan kilpailuilla, jotka SOC Asikkala ja Itä-Hämeen Rasti järjestävät Heinolassa 11.-12.6.2022.