Maajoukkueleirillä Iberian niemimaalla

20.3.2023

Emma-Riikka Laamanen oli pyöräsuunnistusmaajoukkueen leirillä Portugalissa ja Espanjassa maaliskuun puolivälissä. Ensimmäisenä viikonloppuna oli kaksi kisaa Portugalissa ja leirin jälkimmäisenä viikonloppuna oli kolme kilpailua Espanjassa. Kisojen väliin mahtui monta harjoitusta.

Suomessa maastoon pääsee harjoittelemaan pyöräsuunnistusta kunnolla vasta lumien sulettua huhti-toukokuussa. Kauden ensimmäiset arvokisat eli EM-kilpailut järjestetään Etelä-Portugalissa jo kuitenkin jo 25.-29.4.2023, joten leiri lumettomissa ja kesäisissä olosuhteissa oli varmasti erittäin hyödyllinen EM-valmistautumisen kannalta.

Suomen maajoukkueen kanssa samoilla seuduilla oli leireilemässä myös mm. Tsekin, Sveitsin, Liettuan ja Portugalin maajoukkueet. Koska paikalla oli näin paljon MTBO:n huippuja, olisi voinut kuvitella, että myös järjestelyt olisivat olleet viimeisen päälle. Näin ei kuitenkaan ollut ihan kaikilta osin, sillä järjestäjät olivat kehittäneet omia karttamerkkejä ja lisäksi kilpailukartasta saattoi puuttua rastien koodit.  Jälkimmäinen puute yhdistettynä kahteen lähekkäin sijoitettuun rastiin aiheutti laajalti haasteita. Esimerkiksi keskimatkalla M50-sarjassa hylättiin kilpailijoista yli puolet eli 23 kilpailijaa! Myös Emma-Riikalle tuli Espanjan kisoista kaksi hylkäystä, mutta syynä niihin oli SIAC-kortin toimimattomuus. Portugalin kahdessa kilpailussa kortti (hankittu 11/2022) toimi hyvin, mutta Espanjan puolella kahdessa ensimmäisessä kilpailuissa ei. Tokassa kisassa oli mukana jopa vara-SIAC toisena kilpailukorttina, mutta kisajärjestäjä suostui kuitenkin lukemaan vain yhden etukäteen ilmoitetun kilpailukortin tulokset. Kolmanteen Espanjassa järjestettyyn kilpailuun viralliseksi kilpailukortiksi saatiin vaihdettua vara-SIAC, jolla Emma-Riikka sai edes yhden tuloksen jälkimmäisen viikonlopun kisoista. Harjoituskauden kisatuloksilla ei toki ole suurta merkitystä vaan tärkeämpi oli saada kisatuntumaa ennen varsinaisen kisakauden alkua.

-AL

Tuloksia: 
Portugali 11.-12.3.2023
Espanja 19.3.2023

Kuvia 1
Kuvia 2
Kuvia 3
Kuvia 4


Kuvat: Eloísa Tapia, Nuno Mendes

Tiettyjen tieosuuksien yksisuuntaisuutta oli kisajärjestäjä halunnut esittää valkoisilla palkeilla.