Kauden 2020 yhteenveto

22.12.2020

Tammikuussa aloittaessani seuran puheenjohtajana minulla ei ollut aavistustakaan, että millainen ensimmäinen vuosi on edessä. Eikä toki kenelläkään muullakaan ollut aavistusta vuoden 2020 kuvioista. Normaalien pienen seuran kehityshaasteiden sijaan keväällä meillä olikin aivan uudenlaisia COVID-19 -haasteita edessä: Miten toteutamme Torstairastit, pystymmekö aloittamaan oravapolkutoimintaa olleenkaan, voidaanko kevätkokousta järjestää jne. Vastaavia asioita mietittiin muissakin suunnistuseuroissa, sillä valmiita ja vakiintuneita ratkaisuja ei ollut.

Asioilla on onneksi tapana järjestyä. Torstairastikausi alkoi keväällä omatoimisuunnistuksena koronarajoitusten keskellä ja jatkui tällä toimintamallilla juhannukseen saakka. Karttoja saimme myyntiin paikallisiin kauppoihin ja lisäksi Ketosen Pekan suurella tuella saimme TarpSulle oman karttaverkkokaupan pystyyn nopealla aikataululla.

Taloudellisesti kulunut kausi oli kaksijakoinen. Torstairastien tulot laskivat normaalivuoteen verrattuna, mutta taas perinteisiä kiintorastikarttoja meni kaupaksi monta kertaa enemmän kuin normaalisti. Rahallista säästöä kertyi siitä, että kilpailumaksuihin ja nuorisotoimintaan meni normaalia vähemmän rahaa, koska alkukauden kilpailuja (mukaan lukien Napapiiri-Jukola) harmittavasti peruttiin eikä esimerkiksi nuorten Leimaus-leiriä järjestetty. 

Yleisesti korona-ajan omatoimisuunnistukset saavuttivat laajaa suosiota ympäri Suomea. Mistä siis voi johtua, että Torstairastien omatoimisuunnistusten kävijämäärät olivat selvästi pienemmät kuin aikaisempina vuosina normaaleilla iltarasteilla. Yksi selitys voi olla se, että myös lähikunnissa oli jatkuvasti tarjolla omatoimisuunnistusta. Normaalisti iltarasteja on tarjolla vain tiettynä iltana ja jos juuri kyseisenä iltana ei pääse kuntosuunnistamaan, löytyy naapuripaikkakunnilta onneksi iltarasteja muina iltoina. Nyt vastaavaa tarvetta lähteä ”merta edemmäs” suunnistamaan ei ollut naapurikuntien suunnistajilla, mikä ainakin osittain voi selittää kävijämäärää. Yksi selittävä tekijä voi olla uusi UsynligO-palvelu, jonka kautta tarjosimme useita suunnistusratoja ilmaiseksi eri alueilla kesän aikana. Sovelluksen kautta ei ole kattavia käyttäjätilastoja tarjolla eikä omia tuloksia ole pakko julkaista sovelluksessa, joten kävijämäärät jäävät arvailujen varaan. Arvio kuitenkin on, että UO-ratoja on käyty testaamassa melko paljon. Ja tämähän on toki yksi tärkeä liikuntaseurojen tehtävä eli liikuttaa mahdollisimman paljon ihmisiä.

Vaikka kävijämäärien osalta omatoimisuunnistus ei ollut suuri menestys, saimme siitä kuitenkin hyvää palautetta. Myös itse koen omatoimisuunnistuksen erinomaisena palveluna kuntosuunnistajille. Suunnistamaan voi lähteä vapaammin muulloinkin kuin vain tiettyinä iltoina ja esimerkiksi lasten kanssa voi käydä suunnistamassa yhtenä iltana ja itse voi käydä jonakin toisena iltana tai vaikkapa viikonloppuna.

Kauden aikana oli normaalia vähemmän kilpailuja, mutta tarpialaiset niittivät mainetta ja kunniaa SM-kilpailuissa jopa normaalia enemmän. Aikaisempina vuosina tossusuunnistuksen SM-mitaleita ei ole pahemmin kertynyt tarpialaisten palkintokaappeihin, mutta hirmuisen suunnistusvireen eläkepäivillään löytänyt Esa Toivonen korjasi tilastoja voittamalla kultamitalit SM-yöstä ja -keskimatkalta. Lisäksi saldona oli vielä SM-hopeaa erikoispitkältä! Kauden kruunuksi Esa oli myös SSL:n Ranki-tilaston ykkönen H65-sarjassa. Tämä on kai sellainen saavutus, johon tarpialaiset eivät ole aiemmin pystyneet! SM-mitaleita kertyi myös pyöräsuunnistuksen puolelta, kun Emma-Riikka Laamanen nappasi kaksi SM-kultaa ja yhden SM-pronssin. Lisäksi Olli Savikko, Pekka Mäki ja Sari Oksa olivat pronssilla kertaalleen kauden SM-kisoissa. Sarille pronssin ohella myös SM-hopeaa erikoispitkältä. Näin monta SM-mitalia ei ole ollenkaan huono saavutus TarpSun kokoiselle seuralle ja se näkyy myös Suunnistusliiton SM-tilastossa. Tilastoon on päässyt kaudella 2020 kaiken kaikkiaan 205 seuraa ja Tarpian suunta on sijalla 30! Taakse jäi monta isompaakin seuraa! 

Seuran syyskokous oli marraskuun 11. päivä Innilän urheilumajalla. Siellä valittiin seuralle uusi hallitus, johon kuuluvat Arto Laamanen, Aimo Kuoppala, Tuija Haavisto, Maria Hakala, Pirkko Koskinen, Teppo Salmia, Marko Mahkonen ja Asko Taura. Hallituksen järjestäytymiskokouksessa tammikuussa määritellään eri vastuualueet. Perinteitä vaalien syyskokouksessa myös palkittiin kauden parhaat. Kuten arvata saattaa, Rankipytty, AM-lautanen ja SM-pytty menivät samaan osoitteeseen eli Toivosen Esalle. Toimitsijapalkinnon saajaksi valittiin tällä kertaa Pekka Ketonen, joka on vuosia talkoillut TarpSun tapahtumissa ja nyt lisäksi vielä koronavuoden haasteiden edessä mahdollisti TarpSun karttakaupan pystyttämisen nopealla aikataululla. Kauden viimeisten Torstairastien yhteydessä järjestetyn pokaalikisan A-pokaali (A-radan nopein tarpialainen) meni Vesa Enrothille ja B-pokaali (B-radan nopeimmin suorittanut tarpialaisnainen tai yli 60-vuotias tarpialaismies tai alle 18 vuotias tarpialaisnuori) Reijo Rasmukselle. Nuorten osalta palkittuja olivat Kaisla Salmia (Paras tyttö), Aleksi Ovaska (Paras poika), Emma Enroth (Oravapolkutyttö) ja Eino Saarinen (Oravapolkupoika),

Kiitos kaikille jäsenille, jotka ovat osallistuneet seuran toimintaan tai kilpailleet TarpSun väreissä erikoisen koronavuoden aikana. Erityiskiitokset niille, jotka ovat talkoilleet tunteja laskematta seuran järjestämien tapahtumien toteuttamiseksi. Torstairastit, omatoimisuunnistus tai oravapolkuharjoitukset eivät itsestään järjesty vaan jokainen tapahtumakerta vaatii vähintään useiden kymmenien henkilötyötuntien panostuksen sisältäen esimerkiksi kartan päivitystä, ratasuunnittelua, rastien viemistä metsään ja myös kartanmyynnin. Tämä on erittäin arvokasta työtä, jota ilman Akaan, Vesilahden ja Lempäälän asukkailla ei olisi pahemmin suunnistusmahdollisuuksia oman kunnan alueella!

Hyvää joulua ja menestystä vuodelle 2021!

Arto Laamanen
TarpSun pj. 2020-2021
arto.laamanen@gmail.com
040 589 5048