Käy kokeilemassa uutta UsynligO-sovellusta!

29.3.2020

Oletko jo testannut uutta UsynligO-sovellusta? No ei se mitään, ei moni muukaan Suomessa vielä! Näin alkuun voit käydä testaamassa TarpSun UsynligO-ratoja Lempäälän Hakkarissa ja Akaan Kuusikankaalla. Kyseessä on uusi tapa suunnistaa kartan ja kompassin avulla, mutta ilman Emit-leimausta ja jopa ilman rastilippuja. Tällaiselle COVID-19 -aikakaudelle siis aivan loistava sovellus omatoimiharjoitteluun!

Kännykkään ladataan UsynligO-ohjelma Google Play tai App Storesta. Ohjelman kautta voi itselleen tallentaa alueen normaalin suunnistuskartan, johon on tehty suunnistusrata. Karttaa voi tihrustaa käynnykän ruudulta, mutta parhaiten suunnistus tietenkin luonnistuu, jos kartan tulostaa itselleen oikeassa mittakaavassa. Kun suunnistaja tulee rastipisteelle, puhelin soittaa fanfaarin ja tekee automaattisesti leimauksen sijaintiin perustuen. Suorituksen jälkeen maalissa ohjelmasta näkee rastiväliajat, mutta myös GPS-reitin, mistä on kulkenut. Tämä on ns. tavallisille suunnistajille suuri lisäetu, sillä kaikki eivät osaa/jaksa siirtää puhelimen tai urheilukellon tallentamaa .gpx -tiedostoa karttapohjalle. Aloittelijoille ohjelma on myös näppärä, sillä sitä kautta voi metsässä saada vinkkejä rastipisteen suunnasta tai etäisyydestä. Tarvittaessa myös oman sijaintinsa voi tarkistaa kartalta, jos on sattumalta joutunut paikkaan, josta ei osaa suunnistaa seuraavalle rastille tai edes maaliin.

Ohjelma on vielä sen verran uusi, joten pieniä puutteita siinä. Paikannus laahaa joskus perässä, joten rastipisteelle kovaa juostaessa ohjelma ei välttämättä osaakaan heti leimata ja soittaa merkkiääntä rastin löytymisestä. Myös GPS-jälki kartalla saattaa satunnaisesti olla pielessä. Nämä eivät toki ole aina sovelluksen syitä vaan puhelimella vaikuttaa olevan suuri merkitys. Puhelimen asetuksista pitää antaa ohjelmalle lupa käyttää paikkasignaalia aina. Jos tämäkään ei auta pieniin haasteisiin, voi Usynlig-sovelluksen asetuksista suurentaa rastiympyrän halkaisijaa, jolloin leimausten pitäisi onnistua, vaikka GPS-signaali olisi heikkokin.

UsynligO tulee olemaan kova haastaja mm. MOBO-radoille. Ratojen vaihto tai päivitys on nopeampaa ja vaivattomampaa kuin MOBO:ssa ja rastipisteiden ylläpito on helpompaa. Lisäksi oravapolkuihin ja koulusuunnistuksiin UsynligO tarjoaa aivan uusia mahdollisuuksia. Periaatteessa ohjelma antaa mahdollisuuden myös livenä seurata suunnistajien etenemistä rastilta rastille live-tulosten perusteella. Joskus koulusuunnistuksissa on myös esiintynyt rastilippujen siirtymistä ”itsestään” tai jopa katoamisia, mutta UsynligO poistaa tämänkin ilmiön.

Pienistä puutteista huolimatta sovellus jo tällaisenaan tarjoaa hienon mahdollisuuden omatoimiharjoitteluun! Käykääpä kokeilemassa jo tänään ihan ilmaiseksi, millaista huomisen suunnistus tulee olemaan tai voi olla ;-)

-AL- (29.3.2020)


https://usynligo.no/

Orienteering without flags.

UsynligO (which means 'InvinsibleO' in Norwegian) is an app which makes orienteering courses available year round - with no need for flags to mark the control points.

  • The app tracks your location via GPS and vibrates and makes a sound when you have found the next control point.
  • Beginners can feel more safe since it is possible to ask the app for hints (direction and distance).
  • Organizers do not need to put flags in the forest so the courses can be available for as long as you wish. You also avoid the issue with flags disappearing when close to poulated areas.
  • The app supports both traditional orienteering as well as score orienteering (where you can decide the order yourself).
  • You can optionally post your results online.
  • It is all for free. It is possible to add payment options in the future if clubs would like so. Please contact UsynligO via Facebook if desired.