Onnistumiset SM-pitkällä palkittiin mitalilla ja plaketilla

6.9.2021

Viikonloppuna (4.-5.9.2021) kisailtiin suunnistuksen SM-pitkällä Saarijärven Lannevedellä. Lauantaina oli karsinnat ja sunnuntaina finaalit. Kisailijat pääsivät selvittelemään paremmuutta mukavassa syksyisessä säässä, kun lämpötila molempina päivinä oli yli 10 asteessa eikä sateista ollut tietoakaan.

Kilpailuohjeissa mainittiin etukäteen, että tarjolla on ”tyypillistä keskisuomalaista talousmetsää”. Hämäläiset suunnistajat tuntevat hyvin määritelmän ”hämäläinen talousmetsä”, mutta onneksi ”keskisuomalainen talousmetsä” ei ollut ihan sama asia. Toki kilpailumaastosta löytyi vastaavia piirteitä kuin Hämeestä, mutta kulkukelpoisuus oli kai kuitenkin aavistuksen parempi. Paikoin hyvin kivikkoinen maasto laittoi kilpailijoiden keskivartalon lihakset testiin, jos maastossa halusi edetä vauhdikkaasti. Maastosta löytyi myös pienipiirteisyyttä, joten reitinvalintojen ja rastinoton kanssa piti olla tarkkana.

Tarpialaisia suunnistajia oli innostunut lähtemään Keski-Suomeen suunnistuksen kuninkuusmatkalle (vai onkohan SM-erikoispitkä vasta se oikea kuninkuusmatka?) vain kaksi, Toivosen Esa (H65) ja Laamasen Emma-Riikka (D16).

Lauantain karsinnassa molemmat olivat sattumalta samalla sijalla 12 omissa sarjoissaan. Esalla oli yksi huonompi reitinvalinta, joka tiputti sijoituksen kärkikahinoiden ulkopuolelle, mutta suoritus kuitenkin takasi varman pääsyn A-finaaliin. Emma-Riikalla oli karsinnassa muutamalla rastilla pieniä haasteita, mutta tasaisen varmat suoritukset muilla rastiväleillä nostivat sijoituksen karsinnassa ennakko-odotuksia selvästi korkeammalle.

Esa rohmusi viime kaudella huiman määrän SM-mitaleita, joten ei ollut yllätys, että vauhdikas meno jatkuu myös tällä kaudella. Karsinta oli oma kilpailunsa, joten finaaliin sunnuntaina aamupäivällä kaikki lähtivät samalta viivalta kolmen minuutin väliaikalähdöillä ja ajanotto tietenkin nollattuna. Esa suoriutui finaaliradan kaikista rastiväleistä ilman isoja ongelmia ja lopputuloksissa suoritus palkittiin SM-pronssimitalilla. Kilpailun jälkeen Esa hieman kritisoi, että ”koukkupolvet laitettiin enemmän juoksemaan kuin suunnistamaan”. SM-pronssi on hieno saavutus ja täydentää Esan värisuoran (ei aikaisempaa SM-pronssia), mutta kommentista on kai pääteltävissä, että parempaankin sijoitukseen olisi ollut mahdollisuuksia hieman erilaisella radalla :-)

Emma-Riikka oli nyt ensimmäistä kertaa SM-pitkällä ja harjoitteli ensimmäistä kertaa 1:15 000 kartalla vasta edellisenä torstaina. Tulostavoitteita finaalin osalta ei ollut vaan tärkeintä oli tehdä varma suoritus. Tämä taktiikka veikin yllättävän korkealla, sillä tuloksena oli 6. sija ja palkintojenjakotilaisuudessa plaketti kaulaan ja kuusentaimi tuliaiseksi. Emma-Riikan harjoituskalenteriin ei mahdu edes ihan joka viikko tossusuunnistusta, joten sijoitus oli varmasti kaikille melko iso yllätys. Onneksi yllätykset kuuluvat lajiin...