Pyöräsuunnistuksen kisakauden avaus Lempäälässä

11.5.2022

Tarpian Suunta järjesti pyöräsuunnistuskauden ensimmäisen kilpailun Lempäälässä Hakkarissa 7.5.2022. Samalla kisailtiin myös Pyöräsuunnistuksen Suomen Cupin pisteistä.

Myöhäinen kevät ei päästänyt Tarpian Suunnan kartoittajaa ja ratamestaria helpolla, sillä karttaa päivitettiin ja ratoja hienosäädettiin viimeiseen mahdolliseen hetkeen saakka lumien hitaasti sulaessa maastosta. Kilpailun valvoja Ville Niemelä oli lopputulokseen tyytyväinen. ”Valtavan työn järjestäjät tekivät lähtien Hakkarin pyöräsuunnistuskartan ajantasaistamisesta. Laaturima kauden kansallisten pyöräsuunistuskilpailujen järjestelyille on asetettu todella korkealle”, kommentoi Niemelä ja jatkaa: ”On todella hienoa että alueen maanomistajat mahdollistavat suunnistajille alueen monipuolisen käytön, syvä kumarrus heille siitä

Miesten pääsarjan ykköseksi suunnisti Tampereen Pyrinnön Juha Lilja. Sprintissä Lilja kirjasi nimiinsä useamman ykkösväliajan ja kun muillakin osuuksilla suunnistus sujui varmasti, oli tuloksena sprintin nopein aika. ”Toiselle rastille mennessä oli turhaa seisoskelua polkujen risteyksessä, kun en heti saanut mittakaavasta kiinni ja kohteet tulivat yllättävän äkkiä vastaan”, analysoi Lilja kauden avaustaan. Monella muullakin oli haasteita talven kilpailutauon jälkeen löytää oikea rytmi suunnistukseen. Asiaa ei varmasti helpottanut rata, jossa piti sopeuttaa oma ajonopeus tarkkaan suunnistukseen etenkin radan alkuosassa.   

Sprintissä kauas kärjestä jäänyt Ylistaron Kilpa-Veljien Teemu Kaksonen paransi suunnistusta iltapäivän keskimatkalla ollen nopein ennen toiseksi tullut Juha Liljaa. Palkinnot jaettiin kahden kilpailun yhteisaikojen perusteella, joten Juha Lilja nappasi kokonaiskilpailun voiton reilun minuutin erolla ennen LS-37:n Tomi Nykästä.

Naisista nopein oli Kooveen Marika Hara, joka oli aamupäivän sprintissä selvä ykkönen yli kolmen minuutin erolla toiseksi tulleeseen Kokkolan Suunnistajien Ruska Saarelaan. Keskimatkalla Haran vauhdikas suunnistus jatkui, sillä hän oli kaikilla muilla paitsi yhdellä rastivälillä nopein tai toiseksi nopein. Heikoimmalla rastivälillä aika oli vasta neljänneksi nopein, mutta silloinkin eroa rastivälin nopeimpaan tuli vaivaiset 6 sekuntia. ”Sprintin ja keskimatkan haastavat radat toivat kisan aikana jännittäviä hetkiä. Suoritusten aikana sai kaivaa kaiken taidon ja vauhdin esiin talven jäljiltä”, kommentoi Hara kauden avauskilpailuaan.

Tarpian Suunnan aikuisia ei ollut mukana kilpailussa, mutta nuorista Emma-Riikka Laamanen oli D17-sarjassa yhteisajoissa ykkönen ja Karoliina Laamanen 2. D15-sarjassa.

Lempäälän kilpailuun osallistui joitakin poisjääntejä lukuun ottamatta pyöräsuunnistuksen Suomen terävin kärki, sillä se oli viimeinen mahdollisuus ottaa kisatuntumaa ennen Liettuassa 18.-22.5.2022 järjestettäviä EM-kilpailuja. Pirkanmaalaisilla on EM-kilpailussa vahva edustus, sillä mukaan valittiin Marika Hara (Koovee), Henna Saarinen (Koovee), Saara Yli-Hietanen (Tampereen Pyrintö) Juha Lilja (Tampereen Pyrintö), Pihla Häkkinen (Hiiltomiehet), Kaarina Nurminen (Tampereen Pyrintö), Silja Yli-Hietanen (Tampereen Pyrintö), Aapo Liponkoski (Tampereen Pyrintö), Kaisla Häkkinen (Hiiltomiehet), Emma-Riikka Laamanen (Tarpian Suunta), Salla Mustikkamaa (Hiiltomiehet), Annika Rantanen (Koovee), Eevert Kenttämies (Koovee) ja Eemil Koskinen (Hiiltomiehet).


Kilpailun tulokset kokonaisuudessaan

Kuvia kilpailusta

Emma-Riikka Laamanen pyöräilemässä kohti sprintin maalia. [Kuva: Arto Laamanen]