SM-erikoispitkä päätti pyöräsuunnistuksen kisakauden

4.10.2022

Pyöräsuunnistuksen kilpailukausi saatiin päätökseen, kun Kuortaneen Kunto järjesti SM-erikoispitkän sunnuntaina 2.10. Etelä-Pohjanmaalla. Emma-Riikka Laamanen on kisaillut ahkerasti kansallisissa kisoissa kauden mittaan ja myös tämä SM-kilpailujen pisin matka oli merkattuna kisakalenteriin.

Pyöräsuunnistuksen SM-erikoispitkää ei ollut viime vuonna, mutta toissavuodelta Emma-Riikalla oli puolustettavanaan SM-kulta. Lisäkannustimena kilpailussa oli myös D17-sarjan Pyöräsuunnistuksen Suomen Cupin kokonaiskilpailun voitto. Ennen viimeistä kilpailua cupin pistetilanne oli tiukka, sillä sarjaa johtaneen Laamasen etumatka oli vain yksi piste, joten kaikki oli vielä auki cupin osalta ennen viimeistä kilpailua.

SM-erikoispitkän matkan kilpailu toteutettiin yhteislähtönä. Alkumatkalla ennen ensimmäisiä hajontalenkkejä kilpailun kärki pysyi kasassa, mutta hajontalenkeillä eroja alkoi syntyä. ”Toisen hajontalenkin loppupuolella en enää nähnyt muita tyttöjä enkä yhtään tiennyt sijoitustani, joten päätin nostaa vauhtia”, kertoi Emma-Riikka kilpailun jälkeen. ”Muita ei näkynyt loppumatkallakaan, joten vasta loppuviitoituksella selvisi, että voitan kilpailun”, summasi Emma-Riikka kisan lopun vaihteita.

Voittoaika 32,7 km radalla (matka lyhintä ajettavaa uraa pitkin) oli 1:37:53. Eroa toiseksi tulleeseen Aino Kankaanpäähän (Lapuan Virkiä) tuli 5:24. Kilpailun kolmas oli Emma Lång (Kuopion Suunnistajat) ajalla 1:44:18. Erikoispitkän matkan ohjeaika on D17-sarjassa 105-125 minuuttia, joten kilpailun kärkikolmikko tuli maaliin nopeammin, mitä ratamestari oli etukäteen arvioinut. Suomen mestaruuden ohella tulos varmisti Emma-Riikalle myös Pyöräsuunnistuksen Suomen Cupin kokonaiskilpailun voiton.

Kokonaisuudessaan Emma-Riikka Laamasen kilpailukausi meni hyvin. Saldona oli SM-hopeaa keskimatkalta ja pitkän matkan kilpailusta sekä SM-viestistä yhdessä siskonsa Karoliina Laamasen kanssa. Lisäksi SM-sprintistä tuliaisena oli pronssia.

Kotimaan kilpailujen ohella kilpailukokemusta kertyi Liettuan EM-kilpailuista ja Ruotsin MM-kilpailuista. Arvokilpailujen paras sijoitus henkilökohtaisilla matkoilla oli EM-sprintin 6. sija, mutta Suomen viestijoukkueessa saavutuksena oli EM-kultaa nuorten D17-sarjassa ja MM-hopeaa D20-sarjassa. EM-kilpailussa Suomen viestijoukkue oli lievä ennakkosuosikki, mutta MM-kilpailujen viestissä Suomen hyvin nuoren joukkueen menestys oli kaikille yllätys. MM-viestissä Emma-Riikka teki kisojen parhaan suorituksensa ja toi Suomen kakkosjoukkueen toiselta osuudelta lähes kahden minuutin johdossa vaihtoon.

Tulevalla kaudella Laamasen sarjaksi vaihtuu D20, joten menestyminen tulee vaatimaan huippusuorituksia niin kansallisissa kuin kansainvälisissä kilpailuissa. ”Maajoukkueessa on D20-sarjassa todella kova taso, mutta tavoitteenani on kuitenkin päästä Portugalin EM-kisoihin huhtikuussa ja Tsekin MM-kilpailuihin elokuussa”, Emma-Riikka Laamanen summaa ensi kauden suunnitelmiaan.