Viisi päivää pyöräsuunnistusta Tsekeissä

12.7.2023

MTBO5Days-tapahtuma oli Doksyn alueella Tsekeissä 5.-9.7.2023. Mukana oli vajaa 1000 pyöräsuunnistajaa eri puolilta Eurooppaa ja heidän joukossaan myös jokunen suomalainen.

Tapahtuman avauksena oli keskiviikkona keskimatkan kisa, jonka jälkeen seuraavana päivänä jatkettiin sprintillä. Yhteislähtö oli perjantaina ja lauantaina kisailijoista tiristettiin mehut pitkän matkan kisassa. Lämpötila huiteli koko viikon 30 asteen kieppeillä, joten helpolla kisailijoita ei päästetty. Tapahtuman kruunasi sunnuntaina takaa-ajokilpailu, johon lähdettiin neljän ensimmäisen kisan yhteisaikojen perusteella.

Kovatasoisessa W20-sarjassa Emma-Riikka Laamanen teki tasaiset ja loppua kohti paranevat suoritukset neljässä ensimmäisessä kisassa. Keskimatkalla viides, sprintissä kuudes, yhteislähdössä neljäs ja pitkällä matkalla kolmas. ”Kisoissa jäi harmittamaan muutamat virheet, jotka tiputtivat sijoituksia. Polut maastossa olivat joskus todella epäselviä, joten useamman kerran ajoin poluista ohi”, kommentoi Emma-Riikka ensimmäisiä kisakokemuksiaan Tsekeissä.

Sunnuntaisessa tapahtuman päättäneessä takaa-ajokilpailussa Emma-Riikalla oli lähdössä aikaeroa kärkeen 9:25 ja lähtösijoitus vasta viides, mutta päätösmatkan semi-free order* jätti paljon avoimeksi ja kaikki oli vielä mahdollista. Takaa-ajokisan ensimmäisenä maaliin tuli Tampereen Pyrinnön Silja Yli-Hietanen, joka oli myös lähtenyt radalle ensimmäisenä. Harmittavasti tuloksena oli kuitenkin hylkäys puuttuvan leiman takia. Seuraavana maaliin tuli Sofie Stránská, jolta löytyi kaikki leimat ja näin hän voitti yhteiskilpailun. Päätösmatkan kovimman suorituksen teki Emma-Riikka, joka otti Sofieta kiinni yli 5 minuuttia ollen samalla kisan nopein. Tuloksena yhteistuloksissa siis toinen sija ja tappiota Sofielle tuli vain 13 sekuntia 5 tunnin ja 3 minuutin kisailun jälkeen!  ”Semi-free order -kisasta ei ollut aikaisempaa kokemusta, joten taktiikkakin oli vähän epäselvä ennen kisaa. Ajatuksenani oli suunnitella ja merkitä tussilla oma rata karttaan ennen maastoon lähtöä, mutta teinkin vain radan alkuosaan suunnitelman ja lähdin nopeasti radalle”, Emma-Riikka kommentoi kisan jälkeen. Taktiikka oli selvästikin toimiva tällä kertaa ja kun maastotyyppi sekä kartoitustyyli olivat tulleet tutuiksi aikaisemmissa kisoissa, virheitäkään ei juuri tullut.

TarpSusta myös Karoliina Laamanen ajoi viisi kisaa ja haki nyt ensimmäistä kertaa kokemusta kansainvälisistä kilpailuista. W17-sarjassa vauhti ei vielä riittänyt kärkeen, mutta kisat tarjosivat hyvää treeniä tulevaisuuden kisoihin.

MTBO5Days-tapahtumaa on järjestetty jo vuodesta 2005. joten sillä on jo melko pitkät perinteet.

-AL

* Semi-free order -kisassa pitää käydä tietyt rastit oikeassa järjestyksessä, mutta lisäksi maastossa pitää leimata myös kaikki muutkin karttaan merkityt rastit haluamassaan järjestyksessä.