Ratamestareiden lausunto

RATAMESTAREIDEN LAUSUNTO


AM&HOK-kisa 2016 on Tarpian Suunnan 60-v –juhlatapahtuma. Kilpailumaasto on viimeksi ollut kilpailukäytössä kansallisissa ja Hämeen piirin hiihtosuunnistuksissa 1980-luvun alussa. Niiden jälkeen 1991 valmistunutta Viiala -opetuskarttaa käytettiin 90-luvulla kuntorastikarttana.

Vesa Ijäksen kartoittama Kolikkoinmäen 2016 suunnistuskartta on erinomainen ja selkeälukuinen myös 1:10000 mittakaavassa. Käyräkuvaus perustuu laserkäyriin ja on maastossa suunnistajan silmin korjailtu. Kivikuvauksessa on esitetty vain selvät yli 1,2 m kivet. Joitakin hyvin maastoutuneita kiviä on kuvattu pistekumpareella. Viherkuvaus on viimeistelty vastaamaan päivän tilannetta. Kartta kuvaa hyvin myös maaston peitteisempiä osia, joita voitiin siten käyttää arvokisassamme helppojen ja avointen maastonosien vastapainoksi. Kartta oli hyvissä ajoin ratamestareiden käytettävissä. Ratamestarit kiittävät Vesaa hyvästä pohjatyöstä.

Kilpailuun käytetty maastoalue on tiivis, pääosin peltojen rajaama alue, mikä merkitsee sitä, että rasteja on runsaasti lähekkäin. Oman rastikoodin tarkistaminen palkitsee maalissa.

Hämeen keskimatkan AM -radoilla on yhteinen lähtö L1. Rastimääritteet löytyvät erillisinä ja kartoista. Tavoiteajat noudattavat SSL:n kansallisten keskimatkojen ohjeaikoja. Radoilla on huippunopeita maastosprintinomaisia välejä ja vaativaa kaikkia suunnistuksen osa-alueita koettelevaa hämäläistä metsäsuunnistusta. Reitinvalinnoissa kannattaa huomioida kartan viherkuvaus. Näillä radoilla menestyjän voi olettaa pärjäävän SM-kisoissa.

Hämeen Oravapolkukisalla on oma lähtö L2 kilpailukeskuksen tuntumassa. Ratojen suunnittelussa on konsultoitu uusien ohjeiden mukaisesti lastenratojenvalvojaa. Tavoiteajat noudattavat SSL:n kansallisten pitkän matkan ohjeaikoja. Maasto tarjoaa kaikille HOK-radoille hyvän alustan. Kevään kosteuttamat suopaikat on nauharadoilla onnistuttu pääosin välttämään. Nauharadan suunnistajia voi rohkaista pysähtymiseen - oikaisun ja reitinvalinnan miettimiseksi. Oikaisumahdollisuuksia on luvassa. Lasten radoilla on tarjolla selviä kohteita, joihin voi tukeutua. Pitemmillä HOK-radoilla on tarjolla aitoa metsäsuunnistusta, jossa suorin reitti ei kuitenkaan aina ole paras vaihtoehto. Reitinvalintoihin tarjotaan tilaisuuksia.

Toivotamme kaikille kilpailijoille mukavaa suunnistuskokemusta.
Kiitokset maanomistajille ja kaikille tapahtuman mahdollistajille!

Tervetuloa oivalliseen kisakeskukseemme Hannukan leikkipuistoon Akaan Viialassa.

Esa Toivonen & Harri Koski